سفارش تبلیغ
صبا ویژن
کسی جز نیک بخت، دانش را دوست ندارد . [پیامبر خدا صلی الله علیه و آله]
تاریخ : 93/8/3:: 2:22 عصر
نویسنده : کشتکار
() نظر

 هدف اصلی این الگو کمک به طراحان آموزشی برای انتخاب و سازماندهی محتوا به شیوه ای است که موجب تحقق بهینه هدفهای یادگیری می شود. نظریه شرح و بسط بر پای? روانشناسی شناختی استوار است. از این الگو می توان برای آموزش موضوعات شناختی و روانی حرکتی ساده و پیچیده استفاده کرد، لیکن برای موضوعات عاطفی مناسب نیست. از مفاهیم اصلی این الگو می توان به توالی، ترکیب، چشم انداز، کل نگری، و شرح و بسط اشاره کرد. در الگوی رایگلوث سه نوع موضوع آموزشی مفهومی ، قانونی یا نظری ، و روش کاری وجود دارد. هر یک از این موضوعات توالی خاص خود را می‏طلبد. به منظور کاربرد نظریه شرح و بسط ابتدا باید از یک نگاه کلی بر مطالب آموزشی استفاده کرد و آنگاه آن را به بحثهای مختلف تقسیم کرد و به شرح و بسط هریک از آنها پرداخت؛ سپس هر بخش خود به بخشهای کوچکتری تقسیم می شود و این بخشها نیز مورد شرح و بسط قرار می گیرد. روند تجزیه و شرح و بسط تا زمانی که آموزش به جزئیات لازم دست یابد ادامه می یابد. طراح آموزشی با شناسایی نوع محتوای آموزشی، ضمن رعایت اصول سازماندهی، از روشهای مختلف ایجاد توالی نظیر توالی شرح و بسط مفهومی، توالی شرح و بسط نظری، و روش ساده سازی شرایط استفاده می کند .

در آموزش و کارآموزی، بسیاری از آموزشها به وظایف یا تکالیف شناختی پیچیده یا ساختارهای شناخت پیچیده مربوط می شود. بنابراین آموزش تکالیف پیچیده مستلزم نوعی ساده سازی شرایط است که یادگیرندگان بتوانند کلیت تکالیف را بیاموزند و مهارتهای موردنیاز برای حرفه های تخصصی موردنظر را در ابتدای هر آموزش یاد بگیرند. این مهارتها موجب افزایش انگیزه یادگیرندگان می شود و از این رو کیفیت آموزش را بهبود می بخشد. درک کلی یک موضوع یا درک کل گرانه آن موجب تشکیل طرحواره های شناختی می شود که به منظور درک موضوعات پیچیده موردنیاز است. تشکیل چنین طرحواره ای برای یادگیری تکالیف شناختی پیچیده بسیار ارزشمند است. همچنین از آنجا که یادگیرندگان آموزش را با یک نمونه واقعی از تکالیف آغاز می کنند، این روش برای یادگیری موقعیتی، مبتنی بر مسئله، شبیه سازی رایانه ای، و آموزش حین شغل مناسب است .

الگوی طراحی آموزشی رایگلوث چگونگی آموزش را توصیف می کند و به چگونگی یادگیری افراد نمی پردازد. در این الگو توجه اصلی، به ساختار و سازماندهی آموزشی معطوف است. این الگو معلمان و طراحان آموزشی را قادر می سازد تا درباره وسعت و توالی فرایند یادگیری به تصمیم گیری بپردازند. وسعت، به آنچه آموزش داده می شود و به عبارت دیگر ماهیت محتوای آموزشی مربوط می گردد و توالی یا سازماندهی بیانگر ترتیب قرار گرفتن اجزاء و مؤلفه های تشکیل دهنده محتوای آموزشی است. در آموزشهای حرفه ای که برای کارکنان سازمانها تدارک دیده می شدو وسعت آموزشی یا آنچه باید آموزش داده شود به کمک فرایند تحلیل نیاز مشخص می گردد، لیکن در آموزش و پرورش عمومی و عالی تصمیم گیری درباره وسعت محتوا دشوارتر است.



کلمات کلیدی :
آخرین مطالب